Iron Maiden's 'Ed Force One' op Schiphol

Door DedSec85 op woensdag 15 juni 2016 16:00 - Reacties (4)
Categorie: Muziek, Views: 2.329

Zoals jullie aan mijn avatar kunnen zien ben ik fan van Iron Maiden. Ik weet nog goed dat ik in 1998 het spel Carmageddon II: Carpocalypse Now kocht bij het toen nog goed lopende Free Record Shop.

Het spel zelf was zo ontzettend gaaf. Vooral dat dierentuin / pretpark level. Ik weet niet meer precies hoe dat level eruit zag maar je kon in elk geval met je auto op de rails van de achtbaan rijden. Hoe vet het spel ook was, één ding is mij vooral bijgebleven en dat was de muziek. Iron Maiden verzorgde een gedeelte van de soundtrack en zo hoorde ik voor het eerst nummers als Man On The Edge, Be Quick Or Be Dead, Aces High en The Trooper.

Niet veel later heb ik bij de lokale bibliotheek de CD "Best Of The Beast" geleend. Dat was nog voor de tijd van Napster enzo. Deze CD wordt nu niet meer getoond op de website van Iron Maiden (http://ironmaiden.com/discography/singles-and-live) maar het was in elk geval een dubbel-CD met een aardig boekje erbij vol foto's en volgens mij ook songteksten. Dankzij die CD maakte ik pas écht goed kennis met Iron Maiden.

Iron Maiden - Best Of The Beast

Het duurde niet lang voordat ik alle CD's van Iron Maiden in mijn bezit had. Ik zat destijds nog op school en moest flink sparen om alles aan te kunnen schaffen. Ook de videoband "Live After Death" heb ik helemaal grijs gespeeld. Eigenlijk ben ik sindsdien altijd fan gebleven van Iron Maiden.

En ondanks dat ik tegenwoordig eigenlijk geen CD's of Blu-Ray's meer koop (dankzij o.a. Apple Music en Netflix) maak ik een uitzondering voor Iron Maiden. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik vind dat Iron Maiden zich wel wat meer mag richten op studio albums. Ze brengen tegenwoordig teveel Best Of en live CD's uit. Ze hebben op dit moment 11 live CD's en 6 Best Of CD's. Daar tegenover staan 16 studio albums. :/

Ik vind de muziek van Iron Maiden vooral goed omdat zij vrij veel variatie in hun nummers hebben. Ook de gitaarsolo's zijn geweldig. Zeker nu ze de laatste jaren met drie gitaristen zijn worden de solo's goed afgewisseld. En het beste nummer van Iron Maiden? Dat is naar mijn mening Hallowed Be Thy Name. En dan met name de 'Rock in Rio' live versie uit 2002. Zie:De laatste jaren gaat Iron Maiden met een vliegtuig de wereld rond voor hun tournee's. Dit vliegtuig wordt de 'Ed Force One' genoemd, afgeleid van de 'Air Force One'. Bij eerdere tournee's was dit een Boeing 757-200. Voor hun meest recente tour, 'The Book Of Souls World Tour', hebben ze de beschikking over een Boeing 747-400. Hieronder zie je in een mooi schema goed het verschil tussen beide vliegtuigen:

The Evolution Of Ed Force One

Iron Maiden trad in Juni 2013 op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ik had kaartjes gekocht en hoopte ook dat ze met de 'Ed Force One' zouden komen. Helaas bleek dat niet het geval. Vanwege logistieke redenen hebben ze alles met vrachtwagens vervoerd. Het optreden zelf was gelukkig wel ontzettend gaaf! :)

Iron Maiden trad afgelopen woensdag 8 juni weer op in Nederland en wel in GelreDome, Arnhem. Ik vond Arnhem echter iets te ver rijden (plus het feit dat ik een erg drukke week had waardoor het moeilijk te combineren was) dus het optreden zelf heb ik helaas moeten missen. ;(
Gelukkig arriveerde ze dit keer wel in de Ed Force One. Deze zou aanvankelijk op het vliegveld van Eindhoven landen maar vanwege constructiewerkzaamheden kon dat niet en moesten ze uitwijken naar Schiphol.

De Ed Force One landde maandag 6 juni op Schiphol, Amsterdam. Ik kon helaas ook niet bij de landing aanwezig zijn. En ondanks dat het optreden er ook niet in zat, kon ik gelukkig wel even zelf het vliegtuig gaan bekijken. Hieronder enkele foto's die ik op 8 juni begin van de avond gemaakt heb:

Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (01)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (02)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (11)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (07)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (09)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (03)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (08)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (05)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (10)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (04)
Iron Maiden - Ed Force One - Schiphol, Amsterdam (06)

Ik heb nog meer foto's gemaakt maar deze wilde ik jullie niet onthouden. :) Ik ben ook geen goede fotograaf en sommige heb ik ook gewoon met mijn telefoon gemaakt. Het ging mij er vooral om om het vliegtuig eens in het echt te zien.

Voor de echte liefhebbers; Ik heb ook een kort filmpje gemaakt toen de Ed Force One geparkeerd stond op Schiphol. Deze kan je hier bekijken:Ik heb wel geprobeerd om het vliegtuig te zien opstijgen. Volgens Schiphol zou de Ed Force One donderdag 9 Juni rond 14:00 uur vanaf de Polderbaan vertrekken. Toen ik daar aankwam was het inderdaad vrij druk. Helaas bleek even na 14:00 uur dat het vliegtuig vanaf de Kaagbaan was vetrokken.

Maar goed, al met al vond ik het erg gaaf om de Ed Force One te zien en ik denk dat dit een vrij uniek moment was voor zowel vliegtuigspotters als voor Iron Maiden fans. :*)

Misleidende Björn Borg actie van Holzhaus

Door DedSec85 op zondag 29 mei 2016 16:05 - Reacties (9)
Categorie: Consumenten, Views: 1.847

Afgelopen vrijdagmiddag kreeg ik een mailtje van kledingwinkel Holzhaus. Het mailtje had het volgende schreeuwerige onderwerp:

BJORN BORG boxershorts dit weekend voor de HELFT v/d PRIJS!!* Zondag KOOPZONDAG!

Björn Borg ondergoed voor de helft van de prijs? Klinkt goed! Ik had toevallig wat nieuwe boxershorts nodig dus deze actie kwam precies op het juiste moment. Natuurlijk las ik het mailtje even goed door, want zoals bij elke actie zitten er altijd bepaalde voorwaarden aan vast. :)

Hieronder zien jullie een printscreen van het mailtje dat ik heb ontvangen:

Holzhaus Björn Borg

Bovenin staat vrij klein het volgende: Actie geldig bij besteding v.a. 100 euro.
Verder staat er een foto van een schaars geklede dame en heer waar met koeienletters -50% op staat en daaronder lees ik ook weer: Dit weekend bij besteding v.a. minimaal 100 euro je Björn Borg met 50% korting.

Het leek mij vrij duidelijk. Ik kreeg 50% korting op Björn Borg ondergoed, mits ik voor meer dan € 100,- euro aanschafte.

Zaterdag ben ik dus even langs gegaan. In de winkel heb ik bij het rek met Björn Borg ondergoed gekeken welke kleuren/prints ik zou nemen. Ondertussen kwam er een verkoper langs die vroeg of ik het allemaal kon vinden. Toen ik zei van wel antwoordde hij: "En u heeft ook van onze actie gehoord dit weekend?"......"Ja, ik kreeg jullie mailtje en had toevallig boxershorts nodig dus dit komt goed uit".

Hij vertelde mij vervolgens dat ik om aan die € 100,- euro te komen ook een spijkerbroek mocht kopen of iets anders. Ik antwoordde dat ik echt alleen ondergoed nodig had waarna hij weg liep.

Na wat uitzoeken had ik vier verpakkingen Björn Borg. Driemaal een 3-pack verpakking á € 65,- euro en eenmaal een 2-pack verpakking á € 45,- euro. Een snelle hoofdrekening leerde mij dat ik € 240,- euro kwijt zou zijn maar vanwege de korting van 50% zou ik maar € 120,- euro moeten betalen.

Al helemaal blij met de aankoop die ik ging doen liep ik naar de kassa. De dame achter de kassa scant de verpakkingen en zegt tijdens het scannen iets in de trant van "Mooie actie dat je er nu eentje voor de helft van het geld krijgt!"

Ik: "'Eéntje voor de helft van het geld? Geldt die 50% korting niet voor alles dan?"

Medewerkster: "Nee. Als je voor meer dan € 100,- euro koopt, zoals broeken, shirts of wat anders, dan krijg je één Björn Borg verpakking voor de helft van het geld."

Ik: "Dat stond niet echt duidelijk in het mailtje. Ik dacht dat je over al het Björn Borg ondergoed 50% korting kreeg mits je voor meer dan € 100,- euro koopt."

Medewerkster: "Nee, je krijgt korting op één Björn Borg verpakking als je voor meer dan € 100,- euro koopt."

Ik: "Dus als ik tweemaal een 3-pack Björn Borg koop van € 65,- euro per stuk, dan kost dat € 130,- euro en dan krijg ik dus één verpakking met 50% korting?"

Medewerkster: "Als je er nog een verpakking bijneemt, dan krijg je die met 50% korting. De korting krijg je als je voor € 100,- euro of meer koopt en er dan een Björn Borg bij neemt."


Uiteindelijk heb ik de Björn Borg boxershorts dan ook niet gekocht. Ik zou minimaal 3 verpakkingen moeten kopen om op één verpakking 50% korting te krijgen. En ondanks dat het wel wat scheelt vind ik dit gewoon misleiding. :(

Er staat nergens, maar dan ook nergens dat je 50% korting op één verpakking krijgt. Er staat:
Je Björn Borg met 50% korting!

Wat is de definitie van "Je Björn Borg"? 8)7

Het stomme is dus dat je aan jezelf gaat twijfelen. Ik heb ik actie wel goed gelezen? Zijn er misschien dingen die ik over het hoofd heb gezien? :?

Men loopt maar te klagen dat het zo slecht gaat met de economie en de fysieke winkels. Winkels zoals Holzhaus zijn dus exact de reden waarom het slecht gaat met de fysieke winkels!

Holzhaus lag voor mij uit de route. Ik moest er speciaal voor omrijden. Het kostte mij een parkeerkaartje, benzine en tijd. En uiteindelijk koop ik niets, alhoewel er zat mensen zullen zijn die de aankoop wel doen want "nu zijn ze er toch".

Lekker klanten naar de winkel lokken met een aanbieding die heel makkelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Wat mij betreft mag Holzhaus de V&D, Dixons en Free Record Shop achterna. Dat klinkt misschien wat hard, en dat is het ook. Als je op een manier als deze je klanten probeert te naaien dan verdien je wat mij betreft niets anders dan faillissement.

Saillant detail: Tot voor kort had Holzhaus twee vestigingen. Waarom die ene gesloten is? Geen idee al kan ik mij er wel wat bij voorstellen.

Als ze hadden gezegd "Je hebt gelijk, het stond inderdaad niet duidelijk in de e-mail. Ter compensatie krijg je de korting alsnog.", dan was het een ander verhaal geweest. En hierbij gaat het mij geeneens om het geld maar om het principe. Holzhaus had in de eerste instantie gewoon duidelijk in de e-mail moeten zetten dat je de korting maar op één Björn Borg verpakking krijgt als je voor € 100,- euro aan andere kleding koopt of iets dergelijks. Ik ben als klant voorlopig even helemaal klaar met Holzhaus.

En de Björn Borg boxershorts? Die ga ik nu via internet bestellen. Veel meer keuze uit verschillende kleuren/prints, ik weet exact wat ik ga betalen, ik hoef de deur niet uit en ik haal ze gewoon lekker op bij een PostNL of DHL locatie wanneer het mij uitkomt. ;)

Mijn eerste LEGO stop-motion filmpje

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 17:16 - Reacties (5)
Categorie: LEGO, Views: 1.563

Sinds enige tijd volg ik het LEGO topic hier op Tweakers (zie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1633034).
Ik heb vroeger als kind veel met LEGO gespeeld maar dan wordt je volwassen, krijg je andere interesses en blijft het aan de kant liggen. Althans bij mij...

Dankzij het LEGO topic kreeg ik toch wel weer zin om wat met LEGO te doen. Ik zag onwijs leuke modellen voorbij komen en ik verbaasde mij erover dat er nog zoveel volwassenen zich met LEGO bezig houden. Via YouTube kwam ik leuke kanalen tegen zoals JK Brickworks (https://www.youtube.com/user/truedimensions) en dingen zoals een LEGO Ball Contraption (https://youtu.be/Srv0GZPvTtw).

Mijn eerste 'nieuwe' aankoop was Wall-E uit de LEGO Ideas reeks. Ik heb best wel plezier gehad van het bouwen ervan. Ik was verbaasd dat ik nog aardig wat tijd kwijt was hieraan. Nu kan het ook aan mijn bouw tactiek liggen. Ik trek alle zakjes open, gooi het op een hoop en begin dan met bouwen. Net als vroeger. :)

Tijdens mijn laatste bezoek aan de LEGO Store in Oberhausen heb ik de Ghostbusters Ecto-1 en de Maze aangeschaft samen met wat kleinere dingetjes.

Omdat het mij leuk leek om eens een stop-motion filmpje te maken heb ik een van de kleinere modellen genomen. De LEGO Star Wars Resistance X-Wing Fighter (model 75125). Ik heb de LEGO Creator app gedownload voor iOS en ben aan de slag gegaan.

Het nadeel van de LEGO Creator app is dat hij maar maximaal 75 foto's aan kan. Hierdoor is de lengte van je stop-motion filmpje erg beperkt. Het lukte nog wel om dit kleine model te maken maar ik moest wel concessies doen door niet elk gelegd steentje te fotografen. Het mooie van de LEGO Creator app is wel dat deze in staat is om een soort 'ghost' image te laten zien. Hierdoor zie je de vorige foto nog enigszins transparant op je scherm. Erg handig om te weten of je model op dezelfde plek staat.

Het maken van een stop-motion is erg tijdsintensief. Misschien moet je er ook wat handigheid in krijgen maar ik vond het een gepriegel om het model elke keer op dezelfde plaats te leggen. Achteraf zag ik dat ik aan het begin een foutje had gemaakt door bij de voorkant van het model geen 2X3 plaatje te pakken maar een 2X4 plaatje. Later heb ik dit wel gecorrigeerd dus in het filmpje valt het gelukkig niet heel erg op, tenzij je het weet. Ook heb ik er nog geen muziekje onder gezet maar wellicht dat ik dit bij toekomstige filmpjes wel ga doen.

Mijn eerste stop-motion filmpje is dus een feit en is hier te bekijken:


Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. ;)

SSD in een Apple MacBook Air vervangen

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 12:00 - Reacties (19)
Categorie: Apple, Views: 10.907

Sinds vorig jaar is er in huize DedSec85 een MacBook Air aanwezig. De MacBook Air is heerlijk dun en volstaat prima voor wat internetten, filmpjes kijken en het gebruik van Office. Zo nu en dan bewerk ik ook wel eens een filmpje met behulp van iMovie. En daar schoot de MacBook Air tekort...

De bottleneck van de MacBook Air was namelijk de SSD. Omdat dit mijn eerste Mac zou worden heb ik niet direct de duurste MacBook gekocht. Ik ben van origine een Windows gebruiker en ik was toch een beetje bang dat ik niet zou kunnen wennen aan OS X. Bovendien zou ik genoeg hebben aan de goedkoopste MacBook Air voor de meeste taken. De MacBook Air kwam dus met een SSD van 120 GB.

Dit leek mij voldoende maar enkele weken geleden kwam ik erachter dan ik nog maar rond de 10 GB vrije ruimte op de SSD had. Het werken met iMovie werd dramatisch. Omdat iMovie de bronbestanden kopieert en niets met de originele bestanden doet had ik een stuk meer schijfruimte nodig. Ik kreeg nu telkens de melding dat iMovie geen bewerkingen meer kon uitvoeren omdat de schijf vol was.

Tijd om dit probleem eens aan te pakken!

Het aanschaffen van een nieuwe SSD:
De MacBook Air in kwestie is een 13" inch model van early 2014. Hierin zit een M2 SSD. In de eerste instantie dacht ik dat ik gewoon een Samsung 750 M2 SSD kon aanschaffen en deze erin zetten. Dit bleek niet te kunnen. De MacBook Air schijnt alleen overweg te kunnen met originele Apple SSD's (die soms ook weer bij Samsung vandaan komen).

Via iFixit heb je wel de mogelijkheid om originele Apple SSD's aan te schaffen, al dan niet tweedehands. Zie: https://www.ifixit.com/St...13-Early-2014/IF188-105-4

Het nadeel vind ik dat deze SSD's ontzettend prijzig zijn. Een tweedehands SSD van 512 GB gaat voor $ 549,95 dollar over de toonbank bij iFixit en voor een nieuwe betaal je $ 599,95 dollar. Bovendien komen er dan ook nog extra kosten bij zoals verzendkosten.

Ik heb gezocht of er nog derde partijen waren die SSD's voor MacBook's produceren. Ik vond er ééntje. OWC, oftewel Other World Computer. Zie: https://eshop.macsales.co...acbook-air/2013-2014-2015

OWC is een stuk goedkoper dan iFixit maar je krijg iets minder schijfruimte. De grootste schijf die zij hebben is 480 GB voor een bedrag van $ 347,99 dollar. Maar ook hier komen wederom verzendkosten bij.

De reliability van de OWC SSD's schijnt echt verschrikkelijk te zijn. Op internet vond ik al snel horror verhalen van mensen die binnen een paar maanden tijd met een defecte SSD zaten en sommige zelfs tot drie keer aan toe! Ik had dus al snel besloten dat het een originele Apple SSD moest worden.

Vervolgens heb ik op eBay gezocht. Ik vond een verkoper in Houston, Texas die een handeltje had in originele Apple SSD's. Bij hem kocht ik een redelijk recente originele Apple SSD van 512 GB die uit een 2015 model MacBook kwam. Hij vroeg hiervoor $ 384,- dollar. Omgerekend was dit zo'n € 344,07 euro.

Aan de ene kant vond ik het riskant om voor zo'n bedrag aan de andere kant van de wereld iets te bestellen maar aan de andere kant leek de verkoper mij erg betrouwbaar. Hij had een positieve feedback van 99,9 procent en had de 'Top Rated Plus' status.

Er kwam wel nog $ 46,99 dollar (omgerekend € 42,10 euro) aan verzendkosten bij.

Na enige tijd wachten was het zover. Mijn pakketje was binnen!

Pakketje SSD

Wel moesten er nog invoerrechten betaald worden. Dit bedroeg € 9,23 euro maar er kwam ook nog € 13,- euro aan afhandelingskosten bij. :/

De SSD zat verpakt in een anti-statisch zakje wat weer in een bubbelenvelop zat en vervolgens in de doos. Daarnaast zat er nog een package slip in van de verkoper met daarop het serienummer van de SSD genoteerd.

Benodigd gereedschap:
Naast de SSD had ik nog het nodige gereedschap nodig. De MacBook Air (en ook andere MacBooks) zijn niet met reguliere schroevendraaiers te openen. Je hebt het volgende gereedschap nodig:
  • P5 Pentalobe schroevendraaier;
  • T5 Torx schroevendraaier;
  • Spudger (niet noodzakelijk, wel handig).
Beide heb ik besteld via iFixit en lag binnen enkele dagen op de mat:

Gereedschap MacBook

Het zwartje dingetje is een 'spudger' wat voor verschillende zaken gebruikt kan worden zoals het makkelijk loshalen van connectors. Deze is niet noodzakelijk voor het vervangen van een SSD maar vond ik wel handig om te hebben.

Back-up met Time Machine:
Toen alles in huis was om de SSD te vervangen kon ik aan de slag. Allereerst heb ik de MacBook Air opgestart en gezorgd dat alles up-to-date was. Er stond nog een OS X update klaar die ik heb meegenomen en wat kleinere app updates. Vervolgens heb ik een back-up met Time Machine gemaakt.

Overzicht van de oude SSD:

Macintosh HD (oude SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (oude SSD)

Nadat de back-up met Time Machine voltooid was kon de SSD vervangen worden.

De SSD vervangen:
Allereerst leg je de MacBook Air ondersteboven op tafel (eventueel op een stuk keukenpapier o.i.d.). Er zijn 10 schroeven aanwezig die eruit moeten. Acht 2,6mm P5 pentalobe schroeven (groen gemarkeerd) en twee 9mm P5 pentalobe schroeven (rood gemarkeerd).

MacBook Air onderkant

De schroefjes heb ik weggelegd op een vastgeplakt A4'tje. Dit zodat ik de schroefjes weer op exact dezelfde plaats kon terugschroeven. In plaats van een A4'tje kan je ook een magnetisch matje gebruiken (ook te bestellen bij iFixit) maar die heb ik niet:

Schroefjes MacBook Air

Vervolgens kan je de onderkant eenvoudig los halen door je vingers eronder te klemmen bij de ventilatiegaten (het zwarte gedeelte) en omhoog te trekken. En dan is de MacBook Air open :) :

MacBook Air open

Het is belangrijk om eerst de battery connector los te halen (1). Dit kan je doen door aan het plastic lipje te trekken. Doe dit voorzichtig en trek de connector naar onderen. Absoluut niet omhoog! Eventueel kan je hiervoor de spudger gebruiken.

MacBook Air battery connector

Vervolgens kan de SSD vervangen worden. Draai de T5 Torx schroef los (2) en trek de SSD voorzichtig naar rechts. Gebruik eventueel de spudger om de SSD een beetje omhoog te duwen zodat je deze makkelijk kunt pakken.

MacBook Air SSD vervangen

Plaats de nieuwe SSD en draai de T5 Torx schroef weer terug. Verbind de battery connector en schroef de MacBook Air weer dicht. Ik heb de MacBook Air ook even schoongemaakt voordat ik deze dicht ging schroeven. Even een schoonmaakdoekje over de aluminium onderkant en de binnenkant met een busje perslucht.

Hier nog een foto van de oude en nieuwe SSD:
MacBook Air SSD's

Restoren met Time Machine:
Toen de MacBook Air weer dicht zat wou ik hem aanzetten. Er gebeurde niets.... :?
Pas nadat ik de adapter had aangesloten en even een minuutje had laten staan startte de MacBook Air weer zoals vanouds op. De accu was los geweest dus ik kan me voorstellen dat dat de oorzaak is geweest waarom hij niet de eerste keer direct opstartte.

Bij het opstarten druk je op CMD + R net zolang totdat je het Apple logo ziet verschijnen.
Vervolgens kom je in het OS X Hulpprogramma's venster. Je krijgt de keuze uit een viertal opties:
  • Zet terug van een Time Machine-reservekopie;
  • Installeer OS X opnieuw;
  • Zoek hulpinformatie online;
  • Schijfhulpprogramma.
We kiezen hier voor de eerste optie; Zet terug van een Time Machine-reservekopie. Vervolgens krijg je de keuze aan een aantal kopieën die je kunt terugzetten. Ik heb voor de meest recente gekozen. Volg de wizard en Time Machine gaat automatisch aan de slag:

Time Machine restore

Na enige tijd was de restore voltooid en startte de MacBook Air zoals vanouds op. Alle instellingen, programma's en data was prima meegenomen in de back-up.

Ter controle heb ik even de systeeminformatie opgevraagd en daar werd inderdaad netjes de grotere SSD getoond:

Macintosh HD (nieuwe SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (nieuwe SSD)

Kortom, missie geslaagd! _/-\o_

Kostenoverzicht:
Voor degene die alle kosten even op een rijtje willen hebben:

OnderdeelKosten
Apple 512 GB SSD€ 344,07
Verzendkosten SSD€ 42,10
Invoerrechten SSD€ 9,23
Administratiekosten Douane€ 13,-
iFixit P5 Pentalobe schroevendraaier€ 7,95
iFixit T5 Torx schroevendraaier€ 5,95
iFixit Spudger€ 2,95
Verzendkosten iFixit€ 8,90


TOTAAL € 434,12

Het is een flink bedrag, zeker als je het vergelijkt met een SSD upgrade voor een Windows PC maar desondanks is dit wel stukken goedkoper dan het aanschaffen van een SSD bij iFixit of het door een bedrijf laten doen.

Daarnaast zijn er veel bedrijfjes die wel de hoofdprijs vragen maar met de discutabele SSD's van OWC werken (zelf nagevraagd bij meerdere bedrijven). Mocht je het uitbesteden, vraag dan van tevoren of zij een originele Apple SSD plaatsen of van een derde partij.

Slot:
Ondanks dat de MacBook Air een dunne, compacte laptop is, het is zeker mogelijk om zelf de SSD te vervangen. Je moet even uitzoeken welke SSD geschikt is voor jouw MacBook (dit kan per productiejaar verschillen) maar in feite kan iedereen die enigszins technisch is dit zelf uitvoeren.

Het enige wat je naast een SSD nodig hebt is het juiste gereedschap en wat tijd. Het back-uppen en restoren met Time Machine kan namelijk best wat tijd in beslag nemen.

Ik ben in elk geval blij met mijn grotere SSD en heb weer ruimte genoeg voor mijn data! :*)

Eindelijk een Tweakblog

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 11:50 - Reacties (0)
Categorie: Algemeen, Views: 906

Hallo Tweakers,

Al enige tijd heb ik een account op deze website. Ik had inmiddels allang genoeg karma om een blog op Tweakblogs te starten. Ik weet niet waarom, maar ik heb nooit echt de moeite genomen om dat ook daadwerkelijk te doen.

Tot nu. Sinds deze week heb ik mijn eigen Tweakblog geactiveerd. En omdat ik toch bezig was heb ik ook meteen mijn fotoalbum geactiveerd zodat ik foto's kan opslaan die ik weer in mijn Tweakblog en topics kan gebruiken.

Zelf vind ik het altijd erg leuk om Tweakblogs van anderen te lezen dus tof dat ik hier nu zelf ook aan kan bijdragen. :)

Ik ben geen reguliere blogger. Verwacht dus niet een wekelijkse of maandelijkse posts maar zo nu en dan zal ik iets schrijven over wat mij interesseert. Dat zal niet altijd over computers of andere ICT-gerelateerde dingen zijn maar ook over andere onderwerpen.

Mijn eerste 'echte' post zal gaan over mijn MacBook Air die ik voorzien heb van een nieuwe SSD. En wat daarna komt? Wie weet...

In elk geval veel plezier met het lezen van dit blog!

Groet,
DedSec85