SSD in een Apple MacBook Air vervangen

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 12:00 - Reacties (19)
Categorie: Apple, Views: 10.695

Sinds vorig jaar is er in huize DedSec85 een MacBook Air aanwezig. De MacBook Air is heerlijk dun en volstaat prima voor wat internetten, filmpjes kijken en het gebruik van Office. Zo nu en dan bewerk ik ook wel eens een filmpje met behulp van iMovie. En daar schoot de MacBook Air tekort...

De bottleneck van de MacBook Air was namelijk de SSD. Omdat dit mijn eerste Mac zou worden heb ik niet direct de duurste MacBook gekocht. Ik ben van origine een Windows gebruiker en ik was toch een beetje bang dat ik niet zou kunnen wennen aan OS X. Bovendien zou ik genoeg hebben aan de goedkoopste MacBook Air voor de meeste taken. De MacBook Air kwam dus met een SSD van 120 GB.

Dit leek mij voldoende maar enkele weken geleden kwam ik erachter dan ik nog maar rond de 10 GB vrije ruimte op de SSD had. Het werken met iMovie werd dramatisch. Omdat iMovie de bronbestanden kopieert en niets met de originele bestanden doet had ik een stuk meer schijfruimte nodig. Ik kreeg nu telkens de melding dat iMovie geen bewerkingen meer kon uitvoeren omdat de schijf vol was.

Tijd om dit probleem eens aan te pakken!

Het aanschaffen van een nieuwe SSD:
De MacBook Air in kwestie is een 13" inch model van early 2014. Hierin zit een M2 SSD. In de eerste instantie dacht ik dat ik gewoon een Samsung 750 M2 SSD kon aanschaffen en deze erin zetten. Dit bleek niet te kunnen. De MacBook Air schijnt alleen overweg te kunnen met originele Apple SSD's (die soms ook weer bij Samsung vandaan komen).

Via iFixit heb je wel de mogelijkheid om originele Apple SSD's aan te schaffen, al dan niet tweedehands. Zie: https://www.ifixit.com/St...13-Early-2014/IF188-105-4

Het nadeel vind ik dat deze SSD's ontzettend prijzig zijn. Een tweedehands SSD van 512 GB gaat voor $ 549,95 dollar over de toonbank bij iFixit en voor een nieuwe betaal je $ 599,95 dollar. Bovendien komen er dan ook nog extra kosten bij zoals verzendkosten.

Ik heb gezocht of er nog derde partijen waren die SSD's voor MacBook's produceren. Ik vond er ntje. OWC, oftewel Other World Computer. Zie: https://eshop.macsales.co...acbook-air/2013-2014-2015

OWC is een stuk goedkoper dan iFixit maar je krijg iets minder schijfruimte. De grootste schijf die zij hebben is 480 GB voor een bedrag van $ 347,99 dollar. Maar ook hier komen wederom verzendkosten bij.

De reliability van de OWC SSD's schijnt echt verschrikkelijk te zijn. Op internet vond ik al snel horror verhalen van mensen die binnen een paar maanden tijd met een defecte SSD zaten en sommige zelfs tot drie keer aan toe! Ik had dus al snel besloten dat het een originele Apple SSD moest worden.

Vervolgens heb ik op eBay gezocht. Ik vond een verkoper in Houston, Texas die een handeltje had in originele Apple SSD's. Bij hem kocht ik een redelijk recente originele Apple SSD van 512 GB die uit een 2015 model MacBook kwam. Hij vroeg hiervoor $ 384,- dollar. Omgerekend was dit zo'n 344,07 euro.

Aan de ene kant vond ik het riskant om voor zo'n bedrag aan de andere kant van de wereld iets te bestellen maar aan de andere kant leek de verkoper mij erg betrouwbaar. Hij had een positieve feedback van 99,9 procent en had de 'Top Rated Plus' status.

Er kwam wel nog $ 46,99 dollar (omgerekend 42,10 euro) aan verzendkosten bij.

Na enige tijd wachten was het zover. Mijn pakketje was binnen!

Pakketje SSD

Wel moesten er nog invoerrechten betaald worden. Dit bedroeg 9,23 euro maar er kwam ook nog 13,- euro aan afhandelingskosten bij. :/

De SSD zat verpakt in een anti-statisch zakje wat weer in een bubbelenvelop zat en vervolgens in de doos. Daarnaast zat er nog een package slip in van de verkoper met daarop het serienummer van de SSD genoteerd.

Benodigd gereedschap:
Naast de SSD had ik nog het nodige gereedschap nodig. De MacBook Air (en ook andere MacBooks) zijn niet met reguliere schroevendraaiers te openen. Je hebt het volgende gereedschap nodig:
  • P5 Pentalobe schroevendraaier;
  • T5 Torx schroevendraaier;
  • Spudger (niet noodzakelijk, wel handig).
Beide heb ik besteld via iFixit en lag binnen enkele dagen op de mat:

Gereedschap MacBook

Het zwartje dingetje is een 'spudger' wat voor verschillende zaken gebruikt kan worden zoals het makkelijk loshalen van connectors. Deze is niet noodzakelijk voor het vervangen van een SSD maar vond ik wel handig om te hebben.

Back-up met Time Machine:
Toen alles in huis was om de SSD te vervangen kon ik aan de slag. Allereerst heb ik de MacBook Air opgestart en gezorgd dat alles up-to-date was. Er stond nog een OS X update klaar die ik heb meegenomen en wat kleinere app updates. Vervolgens heb ik een back-up met Time Machine gemaakt.

Overzicht van de oude SSD:

Macintosh HD (oude SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (oude SSD)

Nadat de back-up met Time Machine voltooid was kon de SSD vervangen worden.

De SSD vervangen:
Allereerst leg je de MacBook Air ondersteboven op tafel (eventueel op een stuk keukenpapier o.i.d.). Er zijn 10 schroeven aanwezig die eruit moeten. Acht 2,6mm P5 pentalobe schroeven (groen gemarkeerd) en twee 9mm P5 pentalobe schroeven (rood gemarkeerd).

MacBook Air onderkant

De schroefjes heb ik weggelegd op een vastgeplakt A4'tje. Dit zodat ik de schroefjes weer op exact dezelfde plaats kon terugschroeven. In plaats van een A4'tje kan je ook een magnetisch matje gebruiken (ook te bestellen bij iFixit) maar die heb ik niet:

Schroefjes MacBook Air

Vervolgens kan je de onderkant eenvoudig los halen door je vingers eronder te klemmen bij de ventilatiegaten (het zwarte gedeelte) en omhoog te trekken. En dan is de MacBook Air open :) :

MacBook Air open

Het is belangrijk om eerst de battery connector los te halen (1). Dit kan je doen door aan het plastic lipje te trekken. Doe dit voorzichtig en trek de connector naar onderen. Absoluut niet omhoog! Eventueel kan je hiervoor de spudger gebruiken.

MacBook Air battery connector

Vervolgens kan de SSD vervangen worden. Draai de T5 Torx schroef los (2) en trek de SSD voorzichtig naar rechts. Gebruik eventueel de spudger om de SSD een beetje omhoog te duwen zodat je deze makkelijk kunt pakken.

MacBook Air SSD vervangen

Plaats de nieuwe SSD en draai de T5 Torx schroef weer terug. Verbind de battery connector en schroef de MacBook Air weer dicht. Ik heb de MacBook Air ook even schoongemaakt voordat ik deze dicht ging schroeven. Even een schoonmaakdoekje over de aluminium onderkant en de binnenkant met een busje perslucht.

Hier nog een foto van de oude en nieuwe SSD:
MacBook Air SSD's

Restoren met Time Machine:
Toen de MacBook Air weer dicht zat wou ik hem aanzetten. Er gebeurde niets.... :?
Pas nadat ik de adapter had aangesloten en even een minuutje had laten staan startte de MacBook Air weer zoals vanouds op. De accu was los geweest dus ik kan me voorstellen dat dat de oorzaak is geweest waarom hij niet de eerste keer direct opstartte.

Bij het opstarten druk je op CMD + R net zolang totdat je het Apple logo ziet verschijnen.
Vervolgens kom je in het OS X Hulpprogramma's venster. Je krijgt de keuze uit een viertal opties:
  • Zet terug van een Time Machine-reservekopie;
  • Installeer OS X opnieuw;
  • Zoek hulpinformatie online;
  • Schijfhulpprogramma.
We kiezen hier voor de eerste optie; Zet terug van een Time Machine-reservekopie. Vervolgens krijg je de keuze aan een aantal kopien die je kunt terugzetten. Ik heb voor de meest recente gekozen. Volg de wizard en Time Machine gaat automatisch aan de slag:

Time Machine restore

Na enige tijd was de restore voltooid en startte de MacBook Air zoals vanouds op. Alle instellingen, programma's en data was prima meegenomen in de back-up.

Ter controle heb ik even de systeeminformatie opgevraagd en daar werd inderdaad netjes de grotere SSD getoond:

Macintosh HD (nieuwe SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (nieuwe SSD)

Kortom, missie geslaagd! _/-\o_

Kostenoverzicht:
Voor degene die alle kosten even op een rijtje willen hebben:

OnderdeelKosten
Apple 512 GB SSD 344,07
Verzendkosten SSD 42,10
Invoerrechten SSD 9,23
Administratiekosten Douane 13,-
iFixit P5 Pentalobe schroevendraaier 7,95
iFixit T5 Torx schroevendraaier 5,95
iFixit Spudger 2,95
Verzendkosten iFixit 8,90


TOTAAL 434,12

Het is een flink bedrag, zeker als je het vergelijkt met een SSD upgrade voor een Windows PC maar desondanks is dit wel stukken goedkoper dan het aanschaffen van een SSD bij iFixit of het door een bedrijf laten doen.

Daarnaast zijn er veel bedrijfjes die wel de hoofdprijs vragen maar met de discutabele SSD's van OWC werken (zelf nagevraagd bij meerdere bedrijven). Mocht je het uitbesteden, vraag dan van tevoren of zij een originele Apple SSD plaatsen of van een derde partij.

Slot:
Ondanks dat de MacBook Air een dunne, compacte laptop is, het is zeker mogelijk om zelf de SSD te vervangen. Je moet even uitzoeken welke SSD geschikt is voor jouw MacBook (dit kan per productiejaar verschillen) maar in feite kan iedereen die enigszins technisch is dit zelf uitvoeren.

Het enige wat je naast een SSD nodig hebt is het juiste gereedschap en wat tijd. Het back-uppen en restoren met Time Machine kan namelijk best wat tijd in beslag nemen.

Ik ben in elk geval blij met mijn grotere SSD en heb weer ruimte genoeg voor mijn data! :*)

Volgende: Mijn eerste LEGO stop-motion filmpje 05-'16 Mijn eerste LEGO stop-motion filmpje
Volgende: Eindelijk een Tweakblog 05-'16 Eindelijk een Tweakblog

Reacties


Door Tweakers user Snake, donderdag 26 mei 2016 12:44

Leuke post, dit vind ik nog altijd het leukste aan Windows computers (desktop algemeen), dat je de componenten zelf kan vervangen en dat je meer keuze hebt.

Ik vraag me af of de nieuwste versies van de Macbook Air gesoldeerde SSDs hebben?

Door Tweakers user eL_Jay, donderdag 26 mei 2016 12:56

Super blog, wil zelf de SSD van mijn MBPr 13 (late 2014/early 2015) upgraden maar door het ontbreken van redelijk verkrijgbare/geprijste aftermarket SSD's houdt het voor mij op.

Aangezien ik in januari vermoedelijk de MBPr vervang zal ik wel bij stock blijven, maar anders had ik nu een mooie tutorial.

Door Tweakers user DedSec85, donderdag 26 mei 2016 14:21

Snake schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 12:44:
Leuke post, dit vind ik nog altijd het leukste aan Windows computers (desktop algemeen), dat je de componenten zelf kan vervangen en dat je meer keuze hebt.

Ik vraag me af of de nieuwste versies van de Macbook Air gesoldeerde SSDs hebben?
Ja dat is inderdaad wel het grote voordeel van PC's. Ik weet niet precies welke Mac's gesoldeerde componenten hebben. Volgens mij waren in het verleden sommige iMac's wel met lijm dicht gemaakt i.p.v. schroeven.

Bij iFixit staan genoeg manuals om het e.e.a. aan je Mac te vervangen maar het meest gebruikelijke is de SSD en het RAM geheugen.

Door Tweakers user DedSec85, donderdag 26 mei 2016 14:27

eL_Jay schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 12:56:
Super blog, wil zelf de SSD van mijn MBPr 13 (late 2014/early 2015) upgraden maar door het ontbreken van redelijk verkrijgbare/geprijste aftermarket SSD's houdt het voor mij op.

Aangezien ik in januari vermoedelijk de MBPr vervang zal ik wel bij stock blijven, maar anders had ik nu een mooie tutorial.
Je zult voor jezelf moeten afwegen of het nog de moeite waard is. Via eBay kan je wel het e.e.a. een stuk goedkoper vinden. Een nieuwe MacBook kost sowieso een stuk meer, of je moet je huidige nog tegen een nette prijs kunnen verkopen.

Ik weet niet waar jij je MacBook voor gebruikt maar volgens mij zou deze nog wel even mee moeten kunnen gaan, tenzij je echt veel meer rekenkracht nodig hebt.

Ik heb even gekeken wat het mij zou kosten als ik direct een MacBook Air met grotere SSD bij Apple had gekocht. Dit kost ook enkele honderden euro's meer dus als je het zo bekijkt was ik niet gek veel duurder uit.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 26 mei 2016 15:45

wow als ik die bedragen zo zie, dan snap ik oprecht niet waarom mensen zo gek zijn om zo'n ding te kopen,

vergelijk dat eens met een zo'n beetje de beste SSD die er is voor dit type slot... pricewatch: Samsung 950 Pro 512GB en je begint toch spontaan te wensen dat je gewone ultrabook had gekocht.

wat dat betreft ben ik ook nog zeer teleurgesteld in bijv cononical (of andere linux distro-bouwers)die in principe best in staat zouden moeten zijn om apple te evenaren, door bijv deals te sluiten met bepaalde hardware-leveranciers om toegang te krijgen tot premium hardware, en drivers om zo hun eigen 'i(like)Devices te bouwen, met vergelijkbare pretaties en gebruiksgemak..

Door Tweakers user xFeverr, donderdag 26 mei 2016 17:52

Het is eigenlijk ronduit belachelijk dat je computer weigert te starten met een SSD die niet van de fabrikant is. Als het nou zo zou zijn dat het compleet anders werkte zou je nog zeggen dat het kan. Maar we hebben het hier over een doodnormale m2 SSD... niks speciaals aan. Behalve dat het zich kenbaar maakt als legitieme Apple schijf.

Kom niet aanzetten met "Apple wil alleen maar dat er goedgekeurde SSD's ingezet worden zodat je user Experience gegarandeerd wordt." Het enige wat ze willen is heel veel geld.

Desondanks wel een leuke post, altijd leuk om te zien


Door Tweakers user i-chat, donderdag 26 mei 2016 20:04

kom laten we dan ook eerlijk zijn dat zijn nog steeds generieke devices met hardware die dan wel getest is, maar alleszins niet geopitmaliseerd en het valt nog te bezien of ze vergelijkbare support krijgen met bijv een ipad.

Door Tweakers user Fiber-, donderdag 26 mei 2016 22:20

Nadeel is natuurlijk dat je voor aankoop niet weet hoeveel write cycles deze SSD in zijn leven al gezien heeft. Aangezien deze uit een 2015 komt zal dat waarschijnlijk wel meevallen, maar toch iets om op te letten. :)

Door Tweakers user MedionAkoya, donderdag 26 mei 2016 23:46

Jeetje, wat een boel geld. Maar ja, ik behoor ook niet tot de rijken van Nederland. 8)7
Maar waar bewaar jij je back up? Ik heb geen Apple, maar het klonk gemakkelijk.

Door Tweakers user Thalaron, vrijdag 27 mei 2016 05:19

Mooie blog en ik zou, gezien het bedrag, eerder gegaan zijn voor de keuze de huidige Air te verkopen en een nieuwe aan te schaffen. Ik heb zelf sinds 2010 alles van Windows/Linux vervangen met Apple en zeer tevreden.

Echter kom ik nu zelf ook op het punt van upgraden en loop ik ook tegen o.a. het SSD verhaal aan. Wanneer ik de iMac zou halen die ik eigenlijk wil moet ik 1080!! euro bijbetalen om een SSD van 1TB erin te laten zetten. Bijbetalen want dit zou i.p.v. de Hybrid HDD zijn....

Los kost een 1TB SSD iets van 250/300 euro.. Wat naast andere duurdere componenten mij terug naar het Windows platform drukt. Jammer dat naast de instapprijs van Apple de upgrades ook aan de prijzige kant liggen natuurlijk. Ook lastig bij defecten in de toekomst wanneer je MacBook Air b.v. nog prima zou werken maar de SSD bijvoorbeeld vervangen moet worden :X

Door Tweakers user DedSec85, vrijdag 27 mei 2016 09:15

Fiber- schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 22:20:
Nadeel is natuurlijk dat je voor aankoop niet weet hoeveel write cycles deze SSD in zijn leven al gezien heeft. Aangezien deze uit een 2015 komt zal dat waarschijnlijk wel meevallen, maar toch iets om op te letten. :)
Ja dat weet je inderdaad niet echt. Ik heb om die reden bewust voor een vrij recente SSD gekozen. Volgens mij heeft Hardware.Info een keer een SSD torture test gedaan en zo'n SSD gaat vele jaren mee.

Zie: http://nl.hardware.info/r...ssd-eind-update-20-6-2013

De kans is groter dat je zelf een nieuwe laptop of PC koopt en dus zelf de SSD vervangt dan dat deze het begeeft.

Dus ja, je hebt een punt maar aan de andere kant hoef je je weinig zorgen te maken als je een (wat recentere) SSD aanschaft denk ik.

Door Tweakers user DedSec85, vrijdag 27 mei 2016 09:18

MedionAkoya schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 23:46:
Jeetje, wat een boel geld. Maar ja, ik behoor ook niet tot de rijken van Nederland. 8)7
Maar waar bewaar jij je back up? Ik heb geen Apple, maar het klonk gemakkelijk.
Haha, ik behoor ook absoluut niet tot de rijken van Nederland maar het is inderdaad een hoop geld. Het totaalbedrag was 434,12 maar de daadwerkelijke SSD was 344,07.
Alsnog een hoop geld maar voor een Apple SSD is het weer een nette prijs.

Misschien dat ik over een tijdje de oude 120 GB SSD (die nog perfect werkt) weer verkoop dus dan ben ik weer iets voordeliger uit.

Mijn back-ups (Time Machine) maak ik op mijn Synology NAS. Je kunt ook een andere NAS gebruiken of volgens mij een externe harddisk.

Door Tweakers user DedSec85, vrijdag 27 mei 2016 10:09

Thalaron schreef op vrijdag 27 mei 2016 @ 05:19:
Mooie blog en ik zou, gezien het bedrag, eerder gegaan zijn voor de keuze de huidige Air te verkopen en een nieuwe aan te schaffen. Ik heb zelf sinds 2010 alles van Windows/Linux vervangen met Apple en zeer tevreden.

Echter kom ik nu zelf ook op het punt van upgraden en loop ik ook tegen o.a. het SSD verhaal aan. Wanneer ik de iMac zou halen die ik eigenlijk wil moet ik 1080!! euro bijbetalen om een SSD van 1TB erin te laten zetten. Bijbetalen want dit zou i.p.v. de Hybrid HDD zijn....

Los kost een 1TB SSD iets van 250/300 euro.. Wat naast andere duurdere componenten mij terug naar het Windows platform drukt. Jammer dat naast de instapprijs van Apple de upgrades ook aan de prijzige kant liggen natuurlijk. Ook lastig bij defecten in de toekomst wanneer je MacBook Air b.v. nog prima zou werken maar de SSD bijvoorbeeld vervangen moet worden :X
Ja die upgrade prijzen liggen behoorlijk hoog bij Apple. Je zou kunnen kijken om de default SSD te houden en daarna zelf een SSD op de kop tikken en erin zetten. Dat zou wellicht iets kunnen schelen.

Een nieuwe MacBook Air had mij waarschijnlijk veel meer gekost dan alleen de SSD vervangen. Bovendien ben ik nog erg tevreden over de MacBook Air, alleen kwam ik schijfruimte tekort.

Door Tweakers user wizai, vrijdag 27 mei 2016 11:39

Dit blog leest lekker weg, duidelijke foto's en goede omschrijvingen.
Ik hoop hier meer blogs te zien natuurlijk :)

Door Tweakers user laurens0619, vrijdag 27 mei 2016 12:23

Mooie upgrade, ik liep tegen hetzelfde aan met mijn air (en imovie).
Zelf heb ik ervoor gekozen om via usb3 een externe ssd eraan te hangen. Ik heb de ruimte namelijk toch alleen nodig met projecten als iMovie.
Was voor 100 euro klaar voor 256GB extra :)

Door Tweakers user ArcanaTigris, vrijdag 27 mei 2016 14:31

Het punt is dat de connector anders is wat makkelijk opgelost is door een adapter zoals deze te gebruiken: http://eshop.sintech.cn/n...5-macbook-ssd-p-1143.html

Die schijnbaar compatible is met deze ssd: pricewatch: Samsung SM951 (AHCI) 512GB

Dan ben je voor een redelijk bedrag toch weer klaar :)

Door Tweakers user HenriM, zondag 24 september 2017 13:49

Ik vond de volgende:http://eshop.sintech.cn/ngff-m2-pcie-ssd

Dit schijnt gewoon te werken met een een M2.960EVO op een MacBook Air van 2015.

Door Tweakers user HenriM, zaterdag 14 april 2018 10:50

Zie https://eye-vision.homeip...nvme-m-2-ssd-macbook-air/ hoe ik mijn MacBook Air early 2015 van een Samsung NVMe M.2 960 EVO 500 GB heb voorzien voor minder dan Euro 200,=.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 april 2018 10:51]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier n aanmaken.