Mijn eerste LEGO stop-motion filmpje

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 17:16 - Reacties (5)
Categorie: LEGO, Views: 1.543

Sinds enige tijd volg ik het LEGO topic hier op Tweakers (zie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1633034).
Ik heb vroeger als kind veel met LEGO gespeeld maar dan wordt je volwassen, krijg je andere interesses en blijft het aan de kant liggen. Althans bij mij...

Dankzij het LEGO topic kreeg ik toch wel weer zin om wat met LEGO te doen. Ik zag onwijs leuke modellen voorbij komen en ik verbaasde mij erover dat er nog zoveel volwassenen zich met LEGO bezig houden. Via YouTube kwam ik leuke kanalen tegen zoals JK Brickworks (https://www.youtube.com/user/truedimensions) en dingen zoals een LEGO Ball Contraption (https://youtu.be/Srv0GZPvTtw).

Mijn eerste 'nieuwe' aankoop was Wall-E uit de LEGO Ideas reeks. Ik heb best wel plezier gehad van het bouwen ervan. Ik was verbaasd dat ik nog aardig wat tijd kwijt was hieraan. Nu kan het ook aan mijn bouw tactiek liggen. Ik trek alle zakjes open, gooi het op een hoop en begin dan met bouwen. Net als vroeger. :)

Tijdens mijn laatste bezoek aan de LEGO Store in Oberhausen heb ik de Ghostbusters Ecto-1 en de Maze aangeschaft samen met wat kleinere dingetjes.

Omdat het mij leuk leek om eens een stop-motion filmpje te maken heb ik een van de kleinere modellen genomen. De LEGO Star Wars Resistance X-Wing Fighter (model 75125). Ik heb de LEGO Creator app gedownload voor iOS en ben aan de slag gegaan.

Het nadeel van de LEGO Creator app is dat hij maar maximaal 75 foto's aan kan. Hierdoor is de lengte van je stop-motion filmpje erg beperkt. Het lukte nog wel om dit kleine model te maken maar ik moest wel concessies doen door niet elk gelegd steentje te fotografen. Het mooie van de LEGO Creator app is wel dat deze in staat is om een soort 'ghost' image te laten zien. Hierdoor zie je de vorige foto nog enigszins transparant op je scherm. Erg handig om te weten of je model op dezelfde plek staat.

Het maken van een stop-motion is erg tijdsintensief. Misschien moet je er ook wat handigheid in krijgen maar ik vond het een gepriegel om het model elke keer op dezelfde plaats te leggen. Achteraf zag ik dat ik aan het begin een foutje had gemaakt door bij de voorkant van het model geen 2X3 plaatje te pakken maar een 2X4 plaatje. Later heb ik dit wel gecorrigeerd dus in het filmpje valt het gelukkig niet heel erg op, tenzij je het weet. Ook heb ik er nog geen muziekje onder gezet maar wellicht dat ik dit bij toekomstige filmpjes wel ga doen.

Mijn eerste stop-motion filmpje is dus een feit en is hier te bekijken:


Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. ;)

Volgende: Misleidende Björn Borg actie van Holzhaus 05-'16 Misleidende Björn Borg actie van Holzhaus
Volgende: SSD in een Apple MacBook Air vervangen 05-'16 SSD in een Apple MacBook Air vervangen

Reacties


Door Tweakers user anti-rsca, vrijdag 27 mei 2016 13:33

Leuk gedaan, het einde zou ik ik net iets langer rekken, misschien het item een keer laten draaien ofzo

Door Tweakers user DedSec85, vrijdag 27 mei 2016 13:45

anti-rsca schreef op vrijdag 27 mei 2016 @ 13:33:
Leuk gedaan, het einde zou ik ik net iets langer rekken, misschien het item een keer laten draaien ofzo
Ja dat was ik ook van plan. Ik zat alleen aan mijn limiet van 75 foto's. Misschien dat ik het volgende keer in meerdere delen opneem en aan elkaar ga plakken. :)


Door Tweakers user BLN, maandag 30 mei 2016 14:14

Dit is zo heerlijk klooien altijd. Ik heb het volgens mij ooit vroeger gedaan met een analoge foto camera, 2 rolletjes vol en dan je afdrukken ook op cd laten zetten. Dan in de computer achter elkaar plakken. Bij een stop motion kun je hetzelfde principe toepassen als op een time lapse. Namelijk je uiteindelijk speelduur bepalen, en op basis daarvan het aantal benodigde frames bepalen. Als je bijvoorbeeld 10 seconden vloeiend beeld wil (dat is 24 frames per seconde) heb je dus 240 frames nodig. 12 fps zou ook wel aardig worden trouwens. Om dat mooi te bereiken kun je bijvoorbeeld de stukjes ook nog naar je object toe bewegen voordat ze er op komen. Een beetje alsof het vanzelf in elkaar trekt zeg maar.

Door Tweakers user DedSec85, maandag 30 mei 2016 17:00

BLN schreef op maandag 30 mei 2016 @ 14:14:
Dit is zo heerlijk klooien altijd. Ik heb het volgens mij ooit vroeger gedaan met een analoge foto camera, 2 rolletjes vol en dan je afdrukken ook op cd laten zetten. Dan in de computer achter elkaar plakken. Bij een stop motion kun je hetzelfde principe toepassen als op een time lapse. Namelijk je uiteindelijk speelduur bepalen, en op basis daarvan het aantal benodigde frames bepalen. Als je bijvoorbeeld 10 seconden vloeiend beeld wil (dat is 24 frames per seconde) heb je dus 240 frames nodig. 12 fps zou ook wel aardig worden trouwens. Om dat mooi te bereiken kun je bijvoorbeeld de stukjes ook nog naar je object toe bewegen voordat ze er op komen. Een beetje alsof het vanzelf in elkaar trekt zeg maar.
Ja, er komt op die manier inderdaad nog veel meer bij kijken. Wellicht dat ik er in de toekomst nog een ga maken. Ik ga wel nog even verder zoeken naar een uitgebreidere app die sowieso die Ghost functie heeft. Dat vond ik wel echt een pluspunt van die LEGO Creator app.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.