Deze categorie bevat posts die op de een of andere manier iets met Apple te maken hebben.

SSD in een Apple MacBook Air vervangen

Door DedSec85 op donderdag 26 mei 2016 12:00 - Reacties (19)
Categorie: Apple, Views: 8.587

Sinds vorig jaar is er in huize DedSec85 een MacBook Air aanwezig. De MacBook Air is heerlijk dun en volstaat prima voor wat internetten, filmpjes kijken en het gebruik van Office. Zo nu en dan bewerk ik ook wel eens een filmpje met behulp van iMovie. En daar schoot de MacBook Air tekort...

De bottleneck van de MacBook Air was namelijk de SSD. Omdat dit mijn eerste Mac zou worden heb ik niet direct de duurste MacBook gekocht. Ik ben van origine een Windows gebruiker en ik was toch een beetje bang dat ik niet zou kunnen wennen aan OS X. Bovendien zou ik genoeg hebben aan de goedkoopste MacBook Air voor de meeste taken. De MacBook Air kwam dus met een SSD van 120 GB.

Dit leek mij voldoende maar enkele weken geleden kwam ik erachter dan ik nog maar rond de 10 GB vrije ruimte op de SSD had. Het werken met iMovie werd dramatisch. Omdat iMovie de bronbestanden kopieert en niets met de originele bestanden doet had ik een stuk meer schijfruimte nodig. Ik kreeg nu telkens de melding dat iMovie geen bewerkingen meer kon uitvoeren omdat de schijf vol was.

Tijd om dit probleem eens aan te pakken!

Het aanschaffen van een nieuwe SSD:
De MacBook Air in kwestie is een 13" inch model van early 2014. Hierin zit een M2 SSD. In de eerste instantie dacht ik dat ik gewoon een Samsung 750 M2 SSD kon aanschaffen en deze erin zetten. Dit bleek niet te kunnen. De MacBook Air schijnt alleen overweg te kunnen met originele Apple SSD's (die soms ook weer bij Samsung vandaan komen).

Via iFixit heb je wel de mogelijkheid om originele Apple SSD's aan te schaffen, al dan niet tweedehands. Zie: https://www.ifixit.com/St...13-Early-2014/IF188-105-4

Het nadeel vind ik dat deze SSD's ontzettend prijzig zijn. Een tweedehands SSD van 512 GB gaat voor $ 549,95 dollar over de toonbank bij iFixit en voor een nieuwe betaal je $ 599,95 dollar. Bovendien komen er dan ook nog extra kosten bij zoals verzendkosten.

Ik heb gezocht of er nog derde partijen waren die SSD's voor MacBook's produceren. Ik vond er ééntje. OWC, oftewel Other World Computer. Zie: https://eshop.macsales.co...acbook-air/2013-2014-2015

OWC is een stuk goedkoper dan iFixit maar je krijg iets minder schijfruimte. De grootste schijf die zij hebben is 480 GB voor een bedrag van $ 347,99 dollar. Maar ook hier komen wederom verzendkosten bij.

De reliability van de OWC SSD's schijnt echt verschrikkelijk te zijn. Op internet vond ik al snel horror verhalen van mensen die binnen een paar maanden tijd met een defecte SSD zaten en sommige zelfs tot drie keer aan toe! Ik had dus al snel besloten dat het een originele Apple SSD moest worden.

Vervolgens heb ik op eBay gezocht. Ik vond een verkoper in Houston, Texas die een handeltje had in originele Apple SSD's. Bij hem kocht ik een redelijk recente originele Apple SSD van 512 GB die uit een 2015 model MacBook kwam. Hij vroeg hiervoor $ 384,- dollar. Omgerekend was dit zo'n ¤ 344,07 euro.

Aan de ene kant vond ik het riskant om voor zo'n bedrag aan de andere kant van de wereld iets te bestellen maar aan de andere kant leek de verkoper mij erg betrouwbaar. Hij had een positieve feedback van 99,9 procent en had de 'Top Rated Plus' status.

Er kwam wel nog $ 46,99 dollar (omgerekend ¤ 42,10 euro) aan verzendkosten bij.

Na enige tijd wachten was het zover. Mijn pakketje was binnen!

Pakketje SSD

Wel moesten er nog invoerrechten betaald worden. Dit bedroeg ¤ 9,23 euro maar er kwam ook nog ¤ 13,- euro aan afhandelingskosten bij. :/

De SSD zat verpakt in een anti-statisch zakje wat weer in een bubbelenvelop zat en vervolgens in de doos. Daarnaast zat er nog een package slip in van de verkoper met daarop het serienummer van de SSD genoteerd.

Benodigd gereedschap:
Naast de SSD had ik nog het nodige gereedschap nodig. De MacBook Air (en ook andere MacBooks) zijn niet met reguliere schroevendraaiers te openen. Je hebt het volgende gereedschap nodig:
  • P5 Pentalobe schroevendraaier;
  • T5 Torx schroevendraaier;
  • Spudger (niet noodzakelijk, wel handig).
Beide heb ik besteld via iFixit en lag binnen enkele dagen op de mat:

Gereedschap MacBook

Het zwartje dingetje is een 'spudger' wat voor verschillende zaken gebruikt kan worden zoals het makkelijk loshalen van connectors. Deze is niet noodzakelijk voor het vervangen van een SSD maar vond ik wel handig om te hebben.

Back-up met Time Machine:
Toen alles in huis was om de SSD te vervangen kon ik aan de slag. Allereerst heb ik de MacBook Air opgestart en gezorgd dat alles up-to-date was. Er stond nog een OS X update klaar die ik heb meegenomen en wat kleinere app updates. Vervolgens heb ik een back-up met Time Machine gemaakt.

Overzicht van de oude SSD:

Macintosh HD (oude SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (oude SSD)

Nadat de back-up met Time Machine voltooid was kon de SSD vervangen worden.

De SSD vervangen:
Allereerst leg je de MacBook Air ondersteboven op tafel (eventueel op een stuk keukenpapier o.i.d.). Er zijn 10 schroeven aanwezig die eruit moeten. Acht 2,6mm P5 pentalobe schroeven (groen gemarkeerd) en twee 9mm P5 pentalobe schroeven (rood gemarkeerd).

MacBook Air onderkant

De schroefjes heb ik weggelegd op een vastgeplakt A4'tje. Dit zodat ik de schroefjes weer op exact dezelfde plaats kon terugschroeven. In plaats van een A4'tje kan je ook een magnetisch matje gebruiken (ook te bestellen bij iFixit) maar die heb ik niet:

Schroefjes MacBook Air

Vervolgens kan je de onderkant eenvoudig los halen door je vingers eronder te klemmen bij de ventilatiegaten (het zwarte gedeelte) en omhoog te trekken. En dan is de MacBook Air open :) :

MacBook Air open

Het is belangrijk om eerst de battery connector los te halen (1). Dit kan je doen door aan het plastic lipje te trekken. Doe dit voorzichtig en trek de connector naar onderen. Absoluut niet omhoog! Eventueel kan je hiervoor de spudger gebruiken.

MacBook Air battery connector

Vervolgens kan de SSD vervangen worden. Draai de T5 Torx schroef los (2) en trek de SSD voorzichtig naar rechts. Gebruik eventueel de spudger om de SSD een beetje omhoog te duwen zodat je deze makkelijk kunt pakken.

MacBook Air SSD vervangen

Plaats de nieuwe SSD en draai de T5 Torx schroef weer terug. Verbind de battery connector en schroef de MacBook Air weer dicht. Ik heb de MacBook Air ook even schoongemaakt voordat ik deze dicht ging schroeven. Even een schoonmaakdoekje over de aluminium onderkant en de binnenkant met een busje perslucht.

Hier nog een foto van de oude en nieuwe SSD:
MacBook Air SSD's

Restoren met Time Machine:
Toen de MacBook Air weer dicht zat wou ik hem aanzetten. Er gebeurde niets.... :?
Pas nadat ik de adapter had aangesloten en even een minuutje had laten staan startte de MacBook Air weer zoals vanouds op. De accu was los geweest dus ik kan me voorstellen dat dat de oorzaak is geweest waarom hij niet de eerste keer direct opstartte.

Bij het opstarten druk je op CMD + R net zolang totdat je het Apple logo ziet verschijnen.
Vervolgens kom je in het OS X Hulpprogramma's venster. Je krijgt de keuze uit een viertal opties:
  • Zet terug van een Time Machine-reservekopie;
  • Installeer OS X opnieuw;
  • Zoek hulpinformatie online;
  • Schijfhulpprogramma.
We kiezen hier voor de eerste optie; Zet terug van een Time Machine-reservekopie. Vervolgens krijg je de keuze aan een aantal kopieën die je kunt terugzetten. Ik heb voor de meest recente gekozen. Volg de wizard en Time Machine gaat automatisch aan de slag:

Time Machine restore

Na enige tijd was de restore voltooid en startte de MacBook Air zoals vanouds op. Alle instellingen, programma's en data was prima meegenomen in de back-up.

Ter controle heb ik even de systeeminformatie opgevraagd en daar werd inderdaad netjes de grotere SSD getoond:

Macintosh HD (nieuwe SSD)

En het SATA overzicht:

SATA overzicht (nieuwe SSD)

Kortom, missie geslaagd! _/-\o_

Kostenoverzicht:
Voor degene die alle kosten even op een rijtje willen hebben:

OnderdeelKosten
Apple 512 GB SSD¤ 344,07
Verzendkosten SSD¤ 42,10
Invoerrechten SSD¤ 9,23
Administratiekosten Douane¤ 13,-
iFixit P5 Pentalobe schroevendraaier¤ 7,95
iFixit T5 Torx schroevendraaier¤ 5,95
iFixit Spudger¤ 2,95
Verzendkosten iFixit¤ 8,90


TOTAAL ¤ 434,12

Het is een flink bedrag, zeker als je het vergelijkt met een SSD upgrade voor een Windows PC maar desondanks is dit wel stukken goedkoper dan het aanschaffen van een SSD bij iFixit of het door een bedrijf laten doen.

Daarnaast zijn er veel bedrijfjes die wel de hoofdprijs vragen maar met de discutabele SSD's van OWC werken (zelf nagevraagd bij meerdere bedrijven). Mocht je het uitbesteden, vraag dan van tevoren of zij een originele Apple SSD plaatsen of van een derde partij.

Slot:
Ondanks dat de MacBook Air een dunne, compacte laptop is, het is zeker mogelijk om zelf de SSD te vervangen. Je moet even uitzoeken welke SSD geschikt is voor jouw MacBook (dit kan per productiejaar verschillen) maar in feite kan iedereen die enigszins technisch is dit zelf uitvoeren.

Het enige wat je naast een SSD nodig hebt is het juiste gereedschap en wat tijd. Het back-uppen en restoren met Time Machine kan namelijk best wat tijd in beslag nemen.

Ik ben in elk geval blij met mijn grotere SSD en heb weer ruimte genoeg voor mijn data! :*)